Mac Pro 4.1 -< 5.1 X5690, fans NOT spinning up? – Mac Rumors

I simply mounted a pair of delidded X5690 in a 2009 MB twin CPU board.

Machine boots good, runs good and followers function good and silent.

However upon using the stress look at Sure in terminal, i can attain CPU temp of 84 levels (then i cancel look at: KILL ALL Sure) and nonetheless the followers Aren’t growing the RPMs.

So:- I resetted EMC, powercord out and maintain power howeve…….

I simply mounted a pair of delidded X5690 in a 2009 MB twin CPU board.

Machine boots good, runs good and followers function good and silent.

However upon using the stress look at Sure in terminal, i can attain CPU temp of 84 levels (then i cancel look at: KILL ALL Sure) and nonetheless the followers Aren’t growing the RPMs.

So:
– I resetted EMC, powercord out and maintain power howeverton 10 sec
– I downloaded istatmenus and macfan administration To watch temps
– I reseated the CPU
– I Put strain on the connectors for the followers (however followers run nice, and RPM reveals nice)
– I can administration the followers goodly with mac followers administration, they go up and down, and temperature is shifting accordingly on the CPUs
– I tried in SIERRA and MOJAVE OSX on completely different disks, similar Outcome.
– When machine boots up, followers do The regular enhance in RPM After which Calm down.

For some set off the followers Increase A and Increase B + consumption and exhaust Does not enhance the RPM when the CPUs are obvioslu overloaded. I cant assume that its usually allowed with 70++ levels (C) on the CPU and nonetheless the followers are not gearing up.

I noticed northbridge is 70+ levels additionally, and when wanting On the board i can se its cooling fins / cooler mounted with a pair of screws And by no means plastic rivets with spring strain. This Might have one factor to do with the northbridge temperature i assume, As a Outcome of the heatsink Might be erratically hooked up As a Outcome of of lack of springs..

However:

Nofactor i did Could make the followers enhance RPM with out me manually using the Mac Fans administration.

Anyone seen this earlier than? I’ve carried out a quantity of improves Of these machines, lidded and delidded, however by no means seen this drawback earlier than. Typically i simply reset All of the stuff They typically run as quickly as extra. This one does nonetheless not administration the followers, Even when everyfactor is obviosly working As a Outcome of it ought to. Just not the administrationling.

Can this be associated to firmware or one factor? Its working 144.0.0, can this be up So far to confirm that That may not The drawback if there was corruption all by way of improve by earlier proprietor.

//GF

Source: https://forums.macrumors.com/threads/mac-pro-4-1-5-1-x5690-fans-not-spinning-up.2330482/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *